17.4.2019., Otvoreno predavanje: Što govorimo djeci, a oni ne razumiju, Matea Blažević, prof. psihologije

/17.4.2019., Otvoreno predavanje: Što govorimo djeci, a oni ne razumiju, Matea Blažević, prof. psihologije

17.4.2019., Otvoreno predavanje: Što govorimo djeci, a oni ne razumiju, Matea Blažević, prof. psihologije

OTVORENO PREDAVANJE: ŠTO GOVORIMO DJECI, A ONI NE RAZUMIJU
srijeda, 17.4.2019.
19.00-20.30 sati
Gundulićeva 19/1, prvi kat (CIR), Zagreb

predavačica: Matea Blažević, prof. psihologije

 

Načini kako učimo su brojni. Bez obzira na osobne razlike i stilove, neki načini učenja su univerzalni. Sigurno ste već čuli rečenicu “ponavljanje je majka znanja” pa tako i česte rečenice koje ponavljamo svojoj djeci ostaju s njima cijeli život. Iako djeca ponekad djeluju kao da ne slušaju jer vas ne poslušaju kad nešto tražite od njih da učine, jako dobro znaju ponoviti vaše zahtjeve, rečenice koje čuju od vas, čak i emociju s kojom najčešće izgovarate tu rečenicu. Osim načina kako razgovaramo s djecom, važno je biti svjestan/a što ima točno prenosimo u obliku ‘roditeljskih mudrosti’.

Zanimljivo je da će se mnogi roditelji sjetiti nekih rečenica koje su slušali od svojih roditelja u djetinjstvu. Iako ih tada nisu poslušali niti ih smatrali korisnima, danas ih ponavljaju svojoj djeci s objašnjenjem ‘da sam barem tada poslušao/la svoje roditelje’. No, djeca nemaju naše iskustvo niti imaju još dovoljno razvijenu svijest o posljedicama tako da logika nalaže da tada niste mogli poslušati svoje roditelje kao što vaša djeca ne mogu poslušati svoje roditelje, vas, sada. U prijevodu dječja logika se razlikuje od logike odrasle osobe. To znači da ako želimo prenijeti određene mudrosti i znanja na djecu trebamo provjeravati da li i kako razumiju neke rečenice koje izgovaramo.

Rečenice kao: “nije ti ništa; prestani cmizdriti; to radimo za tvoje dobro..” nose određenu poruku koja ima dalekosežnije negativne posljedice kojih nismo uvijek svjesni. Također, rečenice koje naizgled djeluju ohrabrujuće poput: “možeš biti što god želiš” ili “četvorka je super, ali petica je bolja” ne ostavljaju uvijek motivirajući učinak kojem se odrasli nadaju.

Na predavanju ćemo se baviti što točno stoji iza ovih i sličnih rečenica te kako ih djeca najčešće doživljavaju.

Predavanje je besplatno. Potrebna je prijava na e-mail svjesno.roditeljstvo@gmail.com ili mob 098 992 90 32 (Mihaela Richter).

Više o programu Svjesno roditeljstvo pogledajte na:
www.svjesno-roditeljstvo.com

 

2019-05-14T17:50:00+00:00