O PROGRAMU

O PROGRAMU 2021-11-13T17:21:33+00:00

O PROGRAMU

Program Svjesno roditeljstvo nastao je kao produkt dugogodišnjeg rada i iskustva na području osobnog razvoja te kao kombinacija naših osobnih iskustava i profesionalnog iskustva rada s djecom. Roditeljstvo je najljepša, ali često i najzahtjevnija te najodgovornija uloga koju će većina nas odabrati.

Program je nastao iz potrebe da se roditelji podrže u upoznavanju, podršci i razumijevanju svog djeteta te u stvaranju njihova kvalitetnog odnosa. Smatramo da ne postoji univerzalni roditelj, već svatko od nas treba otkriti kakav roditelj želi biti i koje norme i vrijednosti želi prenositi imajući na pameti da svako dijete dolazi s vrlo specifičnim karakterom. Ipak, sigurno je da djeca prolaze iste razvojne faze i imaju slične potrebe, a razumijevanje i znanje o razvoju djeteta doista je nužno. Razvoj djeteta tijekom prve tri godine, ali i kasnije, kao i obiteljska dinamika, količina pažnje i ljubavi koje dijete dobije imaju neizmjeran utjecaj na način na koji se svatko od nas formira u odraslu osobu. Koliko smo sigurnosti, pažnje, podrške te jasnih granica dobili od roditelja i svoje okoline, toliko ćemo se u odrasloj dobi znati založiti za sebe te biti sigurna i zadovoljna osoba koja zna prepoznati svoje potrebe.

Godinama rada, ali i iskustva s vlastitom djecom došli smo do spoznaja kako postoji čitav raspon mogućih povreda naslijeđenih iz obitelji koje se prenose na djecu i to zbog nedostatka sustavne edukacije o različitim aspektima roditeljstva za koje je do nedavno prešućeni društveni stav bio „da to trebamo znati samim time što smo roditelji “.

Kako se ponašati prema trogodišnjaku većina ljudi naučila je vlastitim iskustvom, to jest iz onoga kako su se prema nama ponašali kad smo imali tri godine. Neka od tih iskustava  bila su lijepa te ih s užitkom i ljubavlju  prenosimo dalje. No, neka su bila teška i zbunjujuća ili bude u nama ljutnju, tugu ili strah. Naše povrede iz djetinjstva prenose se kao nasljeđe na našu djecu. Stoga često naša prošlost prevlada nad nama kada se deremo ili ignoriramo dijete, kada smo u strahu ili povrijeđeni. Ne znamo bolji način kako se nositi sa situacijom jer to nisu znali ni naši roditelji s nama. U programu Svjesno roditeljstvo prolazit ćemo ovakve zahtjevne roditeljske situacije, a kroz teorijska predavanja i iskustvene vježbe svatko će moći postepeno otkriti što mu je u djetinjstvu nedostajalo i što smo doista trebali. Tek kada se mi kao odrasli znamo pobrinuti za svoje potrebe, znamo kako to dati i svome djetetu.

Naša roditeljska zrelost, svijest o nama samima i sposobnost da se nosimo s vlastitim emocijama uvelike određuju razvoj naše djece, a za sve navedeno potrebno nam je vodstvo izvan okvira vlastitog djetinjstva.  Stoga smo okupili tim stručnjaka koji uz brojna znanja iz neuropsihologije, dječje razvojne psihologije, psihologije adolescencije, obiteljske te partnerske psihologije nudi i iskustveni program namijenjen onim roditeljima koji su prvenstveno spremni pogledati u sebe; suočiti se s vlastitim izazovima i ograničenjima te naučenim obrascima. Biti roditelj izazov je, ali i ogromna prilika za osobni rast, a program Svjesno roditeljstvo želi na sveobuhvatan način omogućiti roditeljima zreliji pristup roditeljstvu kako bi mogli zdravo i otvoreno graditi odnos s vlastitom djecom.

Podaci za kontakt mađarskog partnerskog programa Program Svjesno Roditeljstvo: http://szuloiszerepben.hu/