PREGLED TEMA – MODULI

PREGLED TEMA – MODULI 2021-04-03T08:34:15+00:00

PREGLED TEMA – MODULI

Program Svjesno roditeljstvo sastoji se od šest modula od kojih svaki pokriva bitne teme vezane uz stvaranje povezanosti roditelja i djeteta te periode razvoj djetetova odrastanja.

Informacije o terminima održavanja modula Programa Svjesno roditeljstvo pogledajte ovdje.

1. MODUL

Vezivanje djeteta s roditeljem i
“dovoljno dobar roditelj“

U uvodnom modulu proći ćemo specifičnosti programa Svjesno roditeljstvo koji je koncipiran kao osobno putovanje, odnosno istraživanje što želimo biti kao roditelji; što već jesmo kao osobe…

, gdje želimo rasti, koja su nam ograničenja i kakva podrška i pomoć nam treba na svim razinama (partnerskoj/obiteljskoj/zajednice). Iako danas postoji mnogo informacija kako pristupiti svome djetetu i samom roditeljstvu, dijete ne “stiže” s priručnikom, a roditelji se vrlo brzo suoče s velikim brojem svakodnevnih kriza na koje ih nitko nije pripremio. No, svaka osoba može razviti svoj kapacitet prisutnosti i podrške koja je potrebna djetetu i time postaje “dovoljno dobar roditelj”.

Na ovom modulu bavit ćemo se sljedećim temama:
* kakav je dovoljno dobar roditelj
* primarne potrebe djece – kontakt, sigurnost i povjerenje
* osnovna emocionalna mapa – nužnost emocija i kako pomoći djetetu da se nosi s njima
* teorija vezivanja i zašto je roditeljima nekada teško povezati se s djetetom

Više…

2. MODUL

Razvoj djeteta
od rođenja do polaska u školu

U ovom modulu roditelji će se upoznati s fazama kroz koje dijete prolazi od rođenja pa sve do polaska u osnovnu školu. Roditelji će dobiti presjek o važnim razvojnim prekretnicama i izazovima…

u razvoju djeteta te ulozi roditelja koristeći se teorijama iz područja neurobiologije mozga, teorije privrženosti (eng. attachment), senzorne integracije te raznih bihevioralnih i socijalnih teorija učenja. Poznavanje razvoja djeteta, nudi roditelju okvir u kojem može razumjeti s kojim razvojnim izazovima će se dijete susresti i kako da se na njih pripremi. Tijekom modula roditelji će istraživati načine kako da se pobrinu sami za sebe (i ne izgube se u roditeljskoj ulozi), te kako da ostanu realni u svojim očekivanjima prema djetetu.

Na ovom modulu bavit ćemo se sljedećim temama:
* pregled razvojnih prekretnica djeteta u ranom i predškolskom periodu
* ritmovi vezivanja djeteta: simbioza i separacija
* važnost prisutnosti roditelja i vještine zrcaljenja
* razvoj pojam o sebi ili «tko sam ja»
* značaj igre u ranom i predškolskom periodu

Više…

3. MODUL

Izazovi kod predškolske djece
– od prvih koraka do igre i pravila –

Dijete koje ne razumije što mu se događa kada je tužno ili ljuto nema jasan osjećaj pojma o sebi. Posljedično njegovo emocionalno izražavanje će biti ili prenaglašeno ili nedovoljno izraženo…

, što će utjecati na njegovu/njezinu kontrolu ponašanja. Da bi dijete u svom odrastanju bilo sigurno i samopouzdano, potrebno je da su u djetinjstvu njegovi/njeni osjećaji i način izražavanja bili prihvaćeni i podržani.

U situacijama kada dijete odbija aktivnosti, kada je neodlučno, kada se samo stimulira otvoreno ispred roditelja, kada traži potvrdu da bude viđeno kroz vlastiti crtež, kada je tužno jer se drugi ne žele igrati s njime ili kada se potuče s drugima, treba mu pomoć roditelja da se nauči snalaziti u danim situacijama.

Na ovom modulu iskustveno ćemo se baviti izazovnim situacijama za roditelje: plakanje, uspavljivanje, hranjenje, roditeljska iscrpljenost brigom i slično. Roditelji će kroz iskustvene vježbe istraživati svoja emocionalna stanja (od strahova, krivnje, bespomoćnosti, frustracije, neznanja kako se igrati s bebom ili djetetom…) koja se učestalo javljaju u svakodnevnim situacijama u interakciji s djetetom.

Na ovom modulu bavit ćemo se sljedećim temama:
* postavljanje jasnih granica djetetu
* čemu služi «neću» i «terrible two»
* razvojni strahovi kod djece
* nošenje sa strahom, sramom i krivnjom u roditeljstvu
* važnost svjesne komunikacije u roditeljstvu

Više…

4. MODUL

Razine svjesnosti u partnerstvu i roditeljstvu

Odnos kakav roditelji imaju jedno s drugim, dijete iskustveno upija u sebe kao primjer, odnosno “nesvjesni uzorak” koji će ponijeti u svoj život i koji će značajno utjecati na njegove odnose s drugim ljudima.

Većina parova ima jedan konflikt koji se ponavlja i provlači kroz odnos kao problematika koju par treba s vremenom postepeno razumjeti i razriješiti.
Izuzetno je važno uložiti iskren interes i trud za razumijevanje partnera/ice i pronalaženje konstruktivne komunikacije i sklada u partnerstvu. Takav trud pozitivno utječe kako na povezanost unutar samog para tako i na emocionalni razvoj njihove djece. Ujedno je zadovoljstvo u obitelji prirodno veće ako svaki član obitelji emocionalno gravitira srodnom svjetonazoru. Svjetonazor ili pogled na život s jedne strane povezan je s odgojem koji su partneri kao djeca prolazili. Nesvjesni roditelji učestalo nameću vlastiti svjetonazor svojoj djeci, a takvo nametanje stavova je ujedno i jedan od najčešćih uzroka konflikata između partnera.

Na ovom modulu bavit ćemo se slijedećim temama:
* kako se obrazac vezivanja iz djetinjstva preslikava na vezivanje u partnerskim odnosima
* kako koristiti znanje o načinima vezivanja i seksualnosti kako bi više uživali u partnerstvu
* kako su različite vrste svjetonazora povezane s različitim razinama svijesti
* zašto je za zdrav emocionalno-mentalni razvoj djeteta važno informirati se o svjetonazoru koje različite razine svjesnosti “zastupaju”, kako bi naučili biti tolerantniji za eventualnu svjetonazornu različitost vas i vašeg djeteta
* kako osobnim razvojem možete brže sazrijevati i proširiti vlastitu svjesnost.

Više…

5. MODUL

Imati školarca i tinejdžera

Upisom u osnovnu školu svako dijete susreće se s prvim pravim autoritetom nakon svojih roditelja, učiteljem/icom. Za prvašiće to je period intenzivnog učenja novih pravila, snalaženja u školskom sustavu…

, učenje kako se nositi s uspjehom i neuspjehom, otkrivanje što mu/joj ide s lakoćom, a što ne. Emocionalno, ovo je period kada djeca uče ustrajati naspram odustajanja.

Za roditelje, ovo je vrijeme koje najavljuje borbu s unutarnjim i vanjskim očekivanjima; koliko je moje dijete dobro u pojedinim predmetima, s koliko prolazi te koja je moja uloga u dječjem procesu učenja tj. moram li kao roditelj učiti sa svojim djetetom i koliko.

S višim razredima osnovne škole djeca polako sve više pažnje usmjeravaju prema svojim vršnjacima, a manje prema važnim odraslima. To ne znači da odrasli prestaju biti važni, već samo da je jedan psihološki proces dovršen te da razvoj može nesmetano teći dalje. Ovo je proces koji će trajati godinama s kulminacijom u adolescenciji kada mladi ljudi propitujući odnose i povjerenje prema autoritetu (ali i svijetu) otkrivaju svoje mjesto “pod Suncem” te formiraju unutarnji vlastiti autoritet koji će im pomoći da slijede vrijednosti koje uistinu cijene.

Na ovom modulu bavit ćemo se temama vezanim uz školu, očekivanja, da li nagrade i kazne funkcioniraju (zašto da/ne) te kako pregovarati s upornim tinejdžerom/icom ili adolescentom/icom te u kakvoj je to vezi sa samostalnošću i odgovornosti.

Na ovom modulu bavit ćemo se ovim temama:
* kako djeca grade pozitivan odnos s autoritetom
* izazovi školstva za dijete i roditelja: očekivanja sustava i očekivanja roditelja naspram očekivanja djeteta
* važnost pregovaranja
* značaj odnosa s vršnjacima
* kako zadržati povjerenje djeteta u pubertetu
* važnost i svrha prkošenja autoritetu u adolescenciji

Više…

6. MODUL

Kako smo definirani vlastitim odgojem i djetinjstvom

Na ovom modulu naglasak će biti na našim odnosima s roditeljima u vlastitim obiteljima. Na koji način su se odnosili prema nama, koja uvjerenja su prenosili o tijelu, emocijama…

, seksualnosti, snazi i duhovnosti. Ova tema izrazito je važna jer najčešće odražava nesvjesnu obiteljsku dinamiku. Otkrivat ćemo kako smo iz tih odnosa mi sami formirali sliku o sebi te posljedično što prenosimo u odgoju vlastite djece. Roditelji tako mogu potiskivati nagone i osjećaje koje smatraju neprihvatljivima (npr., destruktivnost, pohlepa, strah, agresija i seksualnost). Budući da svako potiskivanje stvara osjećaj pritiska, roditelj to projicira na jedno od djece. Dijete tako “ponese” to “roditeljsko loše” i tijekom života nosi ulogu nositelja obiteljske sjene ili postaje crna ovca unutar obitelji. Na taj način roditelji odbacuju od sebe svoju nesavršenost i prebacuju je na vlastito dijete.

Na ovom modulu bavit ćemo se sljedećim temama:
* kako je naš vlastiti odgoj utjecao na formiranje naših uvjerenja o roditeljstvu
* osvještavanje nesvjesne obiteljske dinamike te kako ona utječe na odgoj djeteta
* osvještavanje sjene koju dijete preuzima u obiteljskoj dinamici.

Više…