UKRATKO O PROGRAMU

UKRATKO O PROGRAMU 2018-04-13T10:26:39+00:00

UKRATKO O PROGRAMU

Program Svjesno roditeljstvo nastao je kao produkt dugogodišnjeg rada i iskustva na području osobnog razvoja te kao kombinacija naših osobnih iskustava i profesionalnog iskustva rada s djecom. Roditeljstvo je najljepša, ali često i najzahtjevnija te najodgovornija uloga koju će većina nas odabrati.

Program je nastao iz potrebe da se roditelji podrže u upoznavanju, podršci i razumijevanju svog djeteta te u stvaranju njihova kvalitetnog odnosa. Smatramo da ne postoji univerzalni roditelj, već svatko od nas treba otkriti kakav roditelj želi biti i koje norme i vrijednosti želi prenositi imajući na pameti da svako dijete dolazi s vrlo specifičnim karakterom. Ipak, sigurno je da djeca prolaze iste razvojne faze i imaju slične potrebe, a razumijevanje i znanje o razvoju djeteta doista je nužno. Razvoj djeteta tijekom prve tri godine, ali i kasnije, kao i obiteljska dinamika, količina pažnje i ljubavi koje dijete dobije imaju neizmjeran utjecaj na način na koji se svatko od nas formira u odraslu osobu. Koliko smo sigurnosti, pažnje, podrške te jasnih granica dobili od roditelja i svoje okoline, toliko ćemo se u odrasloj dobi znati založiti za sebe te biti sigurna i zadovoljna osoba koja zna prepoznati svoje potrebe.

Program Svjesno roditeljstvo sastoji se od deset modula od kojih svaki pokriva bitne teme vezane uz stvaranje povezanosti roditelja i djeteta te periode razvoja djetetova odrastanja.

TEME MODULA:

1. MODUL
Vezivanje djeteta s roditeljem i “dovoljno dobar roditelj”

2. MODUL
Rani razvoj djeteta – od trudnoće do prvih koraka –

3. MODUL
Predškolsko dijete – od prvih koraka do igre i pravila –

4. MODUL
Otkrijte svoje dijete

5. MODUL
Kako smo definirani vlastitim odgojem i djetinjstvom

6. MODUL
Obiteljska sjena – tko nosi „loše“ u obitelji

7. MODUL
Partnerstvo i roditeljstvo

8. MODUL
Imati školarca – igrom i učenjem do osjećaja kompetentnosti –

9. MODUL
Pubertet i rana adolescencija – period otkrivanja tko sam i što mi treba –

10. MODUL
Razine svijesti i roditeljstvo

STRUČNI TIM

Laslo Pinter

“Moja vizija je da ponudimo program koji će na sveobuhvatan način omogućiti roditeljima da zrelije i s više lakoće pristupe vlastitom roditeljstvu i nauče zdravo i otvoreno graditi svoj odnos s vlastitom djecom. Kako sam i sâm roditelj, želio sam svojem sinu omogućiti djetinjstvo koje će mu ostati u lijepom sjećanju. Sada želim podržati i druge roditelje na tom putu.”

Laslo Pinter, integrativni tjelesno-orijentiran terapeut

Laslo Pinter

“Svako dijete, kao i svaki roditelj su specifični, a djeca nas nesumnjivo potiču da rastemo kao osobe iz dana u dan. Stoga je svjestan put roditeljstva dvosmjeran put – dok mi kao roditelji podržavamo svoju djecu da narastu u punom sjaju, ona istovremeno traže da i mi rastemo za njih, ali i s njima. “

dr.sc. Maja Petković, edukacijski rehabilitator

Laslo Pinter

“Jednom davno vidjela sam reklamu za vrlo skupi sat u kojoj divan dječak šeće s još divnijim ocem, a ispod piše kako nikada zapravo ne posjedujete taj sat – samo ga čuvate za sljedeće generacije. Tako je i s našom nesvjesnom emocionalnom bazom- najčešće ju ne posjedujemo niti poznajemo jer nas nitko nije naučio kako se to radi, ali ju prosljeđujemo dalje djeci. Bitno je osvijestiti tu bazu i znati što to točno prenosimo svojoj djeci, kako bi mogli izabrati da im prenosimo ono najvrjednije.”

Matea Blažević, prof. psihologije i integrativna tjelesno-orijentirana terapeutkinja

Laslo Pinter

“Kako odnos s djetetom kreće od nas samih, kroz kombinaciju teorije i iskustvenog rada fokus roditeljstva stavljamo na rad sa sobom umjesto rada ‘na djetetu’. Potrebno nam je da osvijestimo svoja uvjerenja o roditeljstvu, da istražimo vlastito djetinjstvo, da razumijemo zašto i u kojim situacijama reagiramo s nestrpljenjem i time steknemo sposobnost da svoje dijete vidimo kao jedinstvenu osobu s kojom imamo priliku proći djetinjstvo iznova. “

Mihaela Richter, integrativna tjelesno-orijentirana terapeutkinja

Laslo Pinter

” Želimo ponuditi jedan relaksirani pristup roditeljstvu lišenom imperativa „savršenog roditelja“. S obzirom na to da je danas stil roditeljstva svojevrsni trend i da su spoznaje o ranom razvoju dostupnije nego ikada prije, a puno se više zna o djetetovim potrebama, roditelji se često nalaze pod velikim pritiskom da sve učine ispravno.”

Tomislav Senečić, integrativni tjelesno-orijentiran terapeut